Web Analytics Made Easy - Statcounter

پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد موفق به شناسایی گونه جدیدی از عنکبوت‌های گرگی شدند که این گونه جدید را به نام زنده‌یاد پروفسور مریم میرزاخانی، بانوی ریاضیدان جهان نامگذاری و ثبت جهانی کردند.

به گزارش ایسنا، آخرین یافته استادان دانشگاه فردوسی مشهد در زمینه مطالعات آرایه‌شناختی عنکبوت‌های ایران دلالت بر وجود گونه جدیدی از عنکبوت‌های گرگی متعلق به جنس Pardosa در شمال شرق ایران داشت که با توجه به هم‌زمانی این یافته با درگذشت دکتر مریم میرزاخانی به‌ افتخار وی به نام Pardosa mirzakhaniae نام‌گذاری و توصیف شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتر امید میرشمسی، عضو هیات‌علمی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد در این باره اظهار کرد: راسته عنکبوت‌ها با داشتن بیش از ۴۶ هزار گونه شناخته‌شده در سرتاسر دنیا هفتمین راسته متنوع جانوری محسوب می‌شوند. تاکنون در ایران بیش از 668 گونه از این جانوران که متعلق به ۵۱ خانواده هستند، گزارش‌شده است. مطالعات آرایه‌شناختی این گروه جانوری توسط محققان داخلی در دو دهه گذشته افزایش چشمگیری داشته است، به‌نحوی‌که تعداد گونه‌های عنکبوت‌های ایران طی این زمان تقریباً چهار برابر افزایش‌یافته است. گرچه قدمت مطالعات آرایه‌شناختی این جانوران به دهه‌های میانی قرن نوزدهم میلادی بازمی‌گردد، اما عمده این مطالعات به‌صورت بسیار پراکنده و توسط تعداد معدودی از محققان خارجی انجام‌شده است.

وی افزود: بر همین اساس و با توجه به تنوع جغرافیایی و اقلیمی ایران، مطالعات اندک انجام‌شده و مقایسه با فون کشورهای همجوار تعداد گونه‌های عنکبوت‌های ایران بیش از ۱۰۰۰ گونه برآورد می‌شود. مطالعات بیوسیستماتیکی انجام‌شده روی راسته عنکبوت‌ها در پنج سال گذشته در گروه زیست‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد نشان‌دهنده تنوع بالای این جانوران در ناحیه شرق و شمال شرق ایران است، به‌نحوی‌که در این بازه زمانی بیش از ۱۰۰ رکورد جدید برای ایران ثبت‌شده است که در این میان تعدادی از گونه‌های معرفی‌شده برای علم جدید هستند.

میرشمسی خاطرنشان کرد: آخرین یافته درزمینه مطالعات آرایه‌شناختی عنکبوت‌های ایران مربوط به رساله دکتری سپیده شفایی دانشجوی دکتری بیوسیستماتیک جانوری دانشگاه فردوسی مشهد است که دلالت بر وجود گونه جدیدی از عنکبوت‌های گرگی متعلق به جنس Pardosa در شمال شرق ایران داشت که با توجه به هم‌زمانی این یافته با درگذشت دکتر مریم میرزا خانی به‌افتخار ایشان به نام Pardosa mirzakhaniae نام‌گذاری و توصیف شد و مقاله مربوط به آن در مجله معتبر ZOOTAXA به چاپ خواهد رسید.

وی ادامه داد: از سایر گونه‌های جدیدی که طی پنج سال گذشته طی مطالعات انجام‌شده در مرکز پژوهشی جانورشناسی کاربردی و گروه زیست‌شناسی کشف و معرفی‌شده‌اند، می‌توان به گونه Oecobius ferdowsii یا عنکبوت تورباف فردوسی اشاره کرد که به‌افتخار حکیم ابوالقاسم فردوسی نام‌گذاری و توصیف شد.

میرشمسی تصریح کرد: نمونه تیپ این‌گونه طی نمونه‌برداری‌های انجام‌شده در محوطه پردیس دانشگاه فردوسی یافت شد. همچنین جنس و گونه جدید Bastanius kermanensis از خانواده Hersiliidae که نام جنس به‌افتخار استاد فقید دکتر باستانی پاریزی (استاد دانشگاه تهران) و نام گونه بر اساس محل کشف گونه در استان کرمان نام‌گذاری شد.

وی افزود: همچنین در سال ۲۰۱۳ از همین خانواده از عنکبوت‌ها موفق به کشف گونه جدیدی از جنس Duninia از جنوب استان خراسان رضوی شدیم که به‌افتخار استاد فقید دکتر جمشید درویش به نام Duninia darvishi نام‌گذاری شد. برخی از سایر گونه‌های جدید کشف‌شده برای علم که توسط من و همکاران توصیف و به چاپ رسیده‌اند می‌توان به گونه‌های Aelurillus khorasanicus, Oecobius ilamensis, Anemesia koponeni اشاره کرد.

بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد، عضو هیات‌علمی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: همچنین یک‌گونه جدید برای عقرب‌های ایران نیز کشف و توصیف شد که به‌افتخار دکتر سیاوش تیرگری از اساتید پیشکسوت عقرب شناسی ایران تحت عنوان Odontobuthus tirgari در مجله ZOOTAXA به چاپ رسیده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۸۴۱۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصمیم‌گیری‌های کلان زیارتی با کمک «مرکز ملی داده‌های زیارت»

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی رئیس پژوهشکده زیارت و گردشگری دانشگاه فردوسی مشهد در اولین نشست میز‌های تخصصی سند ملی زیارت گفت: با توجه به اینکه تصمیم‌گیری‌ها کمتر براساس داده‌ها صورت می‌گیرد در تلاش هستیم تا تمامی داده‌های ثبتی، افکارسنجی و رفتارسنجی را در مرکز ملی داده‌های زیارت پوشش داده تا به مدیران در امر زیارت برای تصمیم‌گیری‌های کلان کمک شود.
حسین افخمی روحانی در خصوص تاسیس مرکز ملی داده‌های زیارت افزود: با توجه به اهمیت مسئله زائر و زیارت و ضرورت سیاست‌گذاری و راهبری دقیق و هوشمندانه، لازم است که در زمینه حکمرانی توجه و اهتمام بیشتری به مسئله زیارت داشته باشیم.
وی با بیان اینکه مرکز ملی داده‌های زیارت مصوبه کارگروه ملی زیارت کشور است و در اسفندماه ۱۴۰۱ نیز مصوب شد، اضافه کرد: طی مصوبه‌ای که در زمینه این کارگروه ملی مطرح شد قرار است این مرکز در پژوهشکده زیارت دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان یک فعالیت پژوهشی دانشگاهی مستقر شود تا بررسی و تحلیل داده‌های زیارت در این مرکز صورت گیرد.
رئیس پژوهشکده زیارت و گردشگری دانشگاه فردوسی مشهد گفت: سال گذشته یک فرآیند اجرایی و ساختاری در این خصوص طی شد که در اجرای این طرح ابتدا به صورت آزمایشی در استان و سپس در سطح کشور نیز انجام می‌شود تا تصمیم‌گیری در حوزه زیارت مبتنی بر داده‌ها باشد.
وی افزود: با توجه به اینکه تصمیم‌گیری‌ها کمتر براساس داده‌ها صورت می‌گرفت در تلاش هستیم تا تمامی داده‌های ثبتی، افکارسنجی و رفتارسنجی را در این مرکز پوشش دهیم تا به مدیران در امر زیارت برای تصمیم‌گیری‌های کلان کمک شود.
افخمی روحانی گفت: مصوبات کارگروه ملی زیارت به منزله مصوبات هیات وزیران است و این فرصت خوبی است تا بتوانیم جریان خدمت‌رسانی به زائران را به صورت کمی و کیفی نیز ارتقا دهیم. جمع‌آوری اطلاعات آماری، بخشی از هدف راه‌اندازی مرکز داده‌های زیارت است و ما به دنبال جمع‌آوری و ثبت تمامی اطلاعات و تحلیل‌های آماری مربوط به زیارت هستیم تا بتوانیم گزارش، تحلیل و طراحی مناسبی برای مسائل مختلف زیارت نیز داشته باشیم.

رئیس پژوهشکده زیارت و گردشگری دانشگاه فردوسی مشهد افزود: تمامی دستگاه‌ها باید حمایت‌های خود را داشته باشند تا تمامی داده‌ها برای تصمیم‌گیری‌های کلان جمع‌آوری شود، چراکه زیارت به عنوان یک پیشران فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی در استان و کشور محسوب می‌شود و لازمه آن این است که تمامی ارگان‌های مربوطه مشارکت خود را در این زمینه به کار گیرند.

دیگر خبرها

  • مرکز مطالعات عراق با ۱۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می آید
  • نقشه ژنتیکی پرواز: پستانداران چگونه تکامل یافتند تا در هوا شناور بمانند؟
  • ۱۰ حقیقت حیرت‌انگیز درباره عنکبوت‌ها که باید بدانید
  • گسترش فرهنگ ایران زمین در پیوستگی ملی
  • عنکبوتی به نام رامبد جوان ! | همه نامگذاری های عجیب جانوران
  • افتتاح نخستین دانشکده علوم خانواده ایران در دانشگاه تهران
  • افتتاح اولین دانشکده علوم خانواده ایران در دانشگاه تهران
  • تصمیم‌گیری‌های کلان زیارتی با کمک «مرکز ملی داده‌های زیارت»
  • ۱۲ حکم رئیس دانشگاه تهران برای بزرگداشت سنت دانشگاهی ایران صادر شد
  • باور دانشمندان درباره میزان هوش «تی‌رکس‌ها» دگرگون شد